fbpx
Blog

Extra felle zon door coronacrisis

Door weinig verkeer - mooier weer

Coronavirus: geen wolkje aan de lucht

Is jou het ook opgevallen? Het lijkt wel of het sinds de coronacrisis veel mooier weer is dan anders, dat de zon extra fel schijnt. Dat kan best kloppen.

Natuurlijk is het niet zo dat het coronavirus er zelf voor zorgt dat het stralend weer is, maar de gevolgen ervan hebben wel degelijk impact op het weer. Dat komt door een aantal factoren.

Allereerst is er weinig vliegverkeer. Daardoor hangen er minder vliegtuigstrepen in de lucht. Die strepen houden normaal gesproken veel zonlicht tegen. De strepen hebben hetzelfde effect als wolken. Tijdens de coronaperiode zijn er dus weinig vliegtuigen, weinig ‘wolken’ en is er dus meer directe straling van de zon.

De vliegtuigen hebben ook nog op een andere manier effect op de hoeveelheid uv-straling die op onze huid komt. Er vindt namelijk minder luchtvervuiling plaats. Vliegtuigen, maar ook auto’s stoten kleine roetdeeltjes uit, die we aerosolen noemen. In het gewone spraakgebruik worden met aerosolen vaak kleine vochtdruppels bedoeld.

Die aerosolen zijn van invloed op de vorming van wolken. Hoe meer uitstoot, hoe meer aerosolen, hoe meer wolken en hoe zwakker de uv-stralen. 

Felle zon: zonkracht 9

Als de zon op ‘zijn max’ is in de zomer, halen we normaal gesproken maximaal zonkracht acht in Nederland. Als er weinig vliegverkeer en weinig verkeer op de weg blijft de komende maanden, dan kan het zomaar zijn dat we deze zomer zonkracht negen halen. Die hogere zonkracht zorgt ervoor dat je sneller verbrandt. En ook als je niet snel verbrandt, loop je met deze zonkracht snel huidschade op.

Bij warmer weer horen overigens ook hevige regenbuien, dus die kunnen we nog verwachten. De aarde warmt meer op als de zon zonder wolken zo heftig kan stralen. Het verschil in temperatuur aan de grond en de temperatuur in de lucht wordt dan groter, wat er ook weer voor zorgt dat er grotere onweersbuien komen.

Wist je dat er een verschil zit tussen uv-A en uv-B? Bescherm je tegen beide stralingen om huidbeschadiging en vroegtijdige huidveroudering te voorkomen. Meer weten over de effecten van huidveroudering door uv-stralen? Lees dan ook eens deze blog.

Meer informatie

Over de samenwerkingsmogelijkheden bij Deynique Cosmetica of over deze blog?

Neem contact op

Nieuwsbrief ontvangen

Mis geen handige tips en Deynique updates.