Rode bultjes huid

Rode bultjes op je armen

Je hebt het vast weleens gezien of misschien heb je er zelf last van: rode bultjes op je bovenarmen of op je bovenbenen. Ze voelen aan als kippenvel. Deze huidaandoening heet Keratosis Pilaris. Zo’n 40% van de mensen heeft er last van. Het kan erfelijk zijn en mensen die aanleg hebben voor eczeem, astma en allergieën hebben een grotere kans last te krijgen van Keratosis Pilaris.

Teveel aan keratine

De bultjes ontstaan door een teveel aan keratine, een eiwit dat de huid beschermt tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Als er een teveel van deze stof wordt geproduceerd, ontwikkelt de huid schilferige propjes die de haarfollikels blokkeren. Het kan ook zijn dat het lichaam niet in staat is om oude keratine af te stoten. Het gevolg is dat haarzakjes verstopt raken en zo ontstaat er een ruwe, harde en bobbelige huid.

Scrubben is niet de oplossing

Er is geen geneesmiddel tegen Keratosis Pilaris, maar je kunt de huid wel veel rustiger krijgen. Hoe droger de huid is, hoe erger de aandoening kan zijn. Daarom zijn de klachten in de winter meestal heftiger dan in de zomer. Judith van Iersel is huid- en productspecialist van Deynique Nederland en zegt daarover: “Heel veel mensen denken dat scrubben de juiste oplossing is, maar daarmee kan het zelfs nog erger worden. Zo wakker je de verhoorning aan. Het enige dat kan helpen om de bultjes te verminderen is door een goede moisturizer, bodylotion of aftersun te gebruiken. Het resultaat is bijna altijd na een aantal dagen voelbaar minder.”

Goed om te weten is

dat als je stopt met smeren, dat dan de harde bultjes net zo snel weer terug komen. Minimaal twee keer per dag insmeren dus, als jij ook een gladde en egale huid wilt zonder die rode, irritante bultjes op je armen en benen.