Beestjes op je gezicht

Wist je dat er beestjes op je huid leven? Niet alleen bacteriën en gisten, maar ook mijten. Op dit moment zitten er duizenden – misschien wel miljoenen – van op jouw gezicht. Ieder van ons beschikt over een compleet leger van mijten.

Demodex


Demodex is een groep van hele kleine mijten die in haarzakjes leven. Bij mensen wordt deze mijt vooral in het gezicht aangetroffen, waar veel talgklieren aanwezig zijn. Bijvoorbeeld op de neus, het voorhoofd en de wangen, maar ook op de wimpers worden ze vaak aangetroffen.

Er zijn twee soorten Demodex-mijten:

Demodex folliculorum

0,3 mm groot

Leeft in kleine haarfollikels en leeft van dode huidcellen

Deze beestjes leven overdag in clusters van drie tot zes mijten. (Er kunnen tot wel 25 mijten in een haarfollikel)

Demodex brevis

0,2 mm groot

Leeft overdag in talgklieren en voedt zichzelf ook daarmee

Meestal als eenling wonend in een talgkliertje

Foto’s: Scanpix

Een overgroei aan demodex kan soms puisten veroorzaken

De mijten zijn lichtschuw en verplaatsen zich ‘s nachts. Overdag schuilen ze in de talgklieren of haarfollikels. Ze hebben 8 pootjes. De vrouwtjes wonen in hun afzonderlijke haarzakjes en talgkliertjes. De mannetjes komen hen ‘s nachts bezoeken voor de voortplanting. Ze leven 18 tot 24 dagen.

Puistjes door demodex

Een overgroei aan demodex kan soms puisten veroorzaken. Als je heel veel demodex-mijten op je huid hebt, dan is je huid meestal ook wat rood en zie je tussen de puistjes door vaak wat fijne schilfertjes. De bultjes kunnen heel snel opkomen en de huid kan jeuken.

Oorzaak

Vaak is er een reden dat er een overgroei aan deze mijten is ontstaan. Dat kan door een verminderde weerstand, een slecht functionerende huidbarrière, of het onvoldoende reinigen van de huid. Wanneer je de oorzaak niet aanpakt, zal het probleem snel weer terugkomen. Kijk dus naar het achterliggende probleem.

Wat je kunt doen om een overgroei te voorkomen:

  • Was het gezicht ‘s ochtends en ‘s avonds met een wash-cleanser. Gebruik hierna een fresh cleanser om achtergebleven resten te verwijderen. Was je gezicht nooit met zeep.
  • Vermijd het gebruik van vette gezichtsreinigers en make-up
  • Scrub of peel, afhankelijk van je huidtype, je gezicht regelmatig om dode huidcellen te verwijderen.
  • Wanneer je een opkomend puistje of ontsteking voelt opkomen, gebruik dan de aloe vera zilver gel. Deze doodt alle bacteriën, beestjes en schimmels die het tegenkomt.
  • Heb je een overmatige talgproductie? Vraag de dichtsbijzijnde Deynique specialiste om advies.