Fermentatie in huidverzorging
Bier, wijn, kwark, kaas en yoghurt zijn allemaal gefermenteerde producten. Azijn, zuurkool, kombucha: ook gefermenteerde producten. Fermentatie klinkt moeilijk, maar dat is het niet. Als je bepaalde micro-organismen toevoegt aan koolhydraten in voedsel en het vervolgens een tijdje in de juiste omstandigheden houdt, veranderen simpele ingrediënten in iets heel anders en nieuws. De kleur wordt vaak dieper, de textuur zachter, de geur doordringender en de smaak pittiger of zuurder.
Het eindproduct hangt af van de soort micro-organismen en van het ingrediënt waarin de fermentatie plaatsvindt, maar het wordt uiteindelijk een nieuw product dat op een natuurlijke manier houdbaar is en een diepere, intensere smaak krijgt.
Maar wat is nou de exacte definitie van fermentatie?
Fermentatie is de chemische afbraak van een stof door bacteriën, schimmels (gisten), of andere micro-organismen bij afwezigheid van zuurstof. In wijn bijvoorbeeld, transformeren gisten suikers die in druivensap aanwezig zijn in alcohol. Op diezelfde manier splitsen gisten actieve ingrediënten in huidverzorgingsproducten af in kleinere moleculen, waardoor de voedingsstoffen en mineralen veel sneller in de huid kunnen worden opgenomen.
Huidvriendelijk
Daarnaast levert fermentatie ook huidvriendelijke antioxidanten, peptiden en aminozuren op. Op deze manier kunnen ook huidverzorgingsproducten krachtiger en effectiever worden gemaakt door ze te fermenteren.
Wat zijn de voordelen van gefermenteerde ingrediënten op de huid
1: Belangrijke stoffen worden sneller en gemakkelijk geabsorbeerd door fermentatie
Wat veel mensen niet weten, is dat veel actieve ingrediënten in huidverzorgingsproducten moleculair te groot zijn om effectief in de huid opgenomen te worden. Wat er gebeurt tijdens het fermentatieproces van melkzuurbacteriën: micro-organismen breken moleculen af in kleinere deeltjes, waardoor opname door de huid mogelijk wordt gemaakt.
2: Nieuwe voedingsstoffen en verhoogde voedingswaarde
Het fermentatieproces levert nieuwe aminozuren, peptiden, eiwitten oligosachariden en antioxidanten op. Deze stoffen helpen de huid te voeden en te herstellen. In de betere huidverzorging wordt vaak gebruik gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Op deze manier kun je de voedingswaarde en werkzaamheid van deze ingrediënten doen toenemen.
3: Verminderde kans op huidirritatie door het fermentatieproces
Natuurlijke ingrediënten kunnen daarentegen ook giftige stoffen bevatten, zoals zware metalen en pesticiden, die de huid kunnen irriteren. Deze schadelijke stoffen worden door het fermentatieproces weer geneutraliseerd. Hierdoor worden zulke producten veiliger en geschikter voor de gevoelige huid. Het komt voor dat conserveermiddelen de boosdoeners zijn als het gaat om irritaties. De gisten (goede micro-organismen) die gebruikt worden voor het fermentatieproces, voorkomen de groei van schadelijke micro-organismen. Normaal worden hier conserveermiddelen voor ingezet, maar doordat de groei van schadelijke micro-organismen wordt voorkomen, zijn er minder tot geen conserveermiddelen nodig. De kans op irritaties of reacties wordt hiermee zwaar verminderd.
4: Huidbescherming
Schadelijk bacteriën kunnen acne en irritaties veroorzaken. Gefermenteerde ingrediënten verdrijven deze schadelijke bacteriën. Op die manier versterken gefermenteerde producten de weerstand van de huid en helpen ze ontstekingen en acné te verminderen.
Conclusie
Fermentatie is een slimme manier om de werkzaamheid van huidverzorgingsproducten te vergroten. Het fermentatieproces verhoogt de hoeveelheid voedingsstoffen in huidverzorgingsproducten en verbetert tegelijkertijd de absorptie ervan door de huid. Daarbij verminderen de goede micro-organismen de kans op irritaties en versterken ze de beschermlaag van de huid. Daarom is het iedereen aan te raden, ongeacht welk huidtype je hebt, om eens een gefermenteerd product uit te proberen.
Meer informatie
Over de samenwerkingsmogelijkheden bij Deynique Cosmetica of over deze blog?
Nieuwsbrief ontvangen
Mis geen handige tips en Deynique updates.