fbpx
Blog

Ook SPF smeren als je niet verbrandt

‘Ik verbrand niet, dus ik hoef niet te smeren’

Een van de grootste ergernissen van de schoonheidsspecialiste is dat veel mensen denken dat ze zichzelf niet hoeven in te smeren met een factor, omdat ze zelden verbranden. Verkeerd gedacht. Want wat deze mensen niet weten, is dat een factor niet alleen beschermt tegen verbranden, maar het beschermt ook tegen DNA-schade. Je huid verbrandt dan misschien niet, maar de uv-stralen hebben veel meer effect op je huid dan je denkt. Voor je het weet is er zonneschade ontstaan.  Zorg ervoor dat je klanten hiervan op de hoogte zijn, want dit speelt een ontzettend grote rol in huidverbetering en anti aging.

Uv-A en uv-B

Uv-stralen bestaan uit uv-A, uv-B en uv-C. De laatste is het meest schadelijk en agressief, maar deze straling wordt gelukkig tegengehouden door de ozonlaag. Het zonlicht dat wij op onze huid krijgen, bestaat uit uv-A en uv-B. Deze kunnen beiden verschillende effecten veroorzaken. Een ezelsbruggetje om die effecten te onthouden is:

Uv-A staat voor Aging

Uv-B staat voor Burning

Zonneschade

Uv-B kan ervoor zorgen dat je verbrandt. Uv-A veroorzaakt veroudering. Dit kan zich ontwikkelen in pigmentvlekken, rimpels en uitdroging, maar uiteindelijk ook in andere DNA-schade.

Als een elastiekje in de zon

Je moet je bedenken dat de stralen tot diep in de huid doordringen en zo de elastine en het collageen aantasten. Je kunt het zien als een elastiekje. Wanneer je deze in de zon legt, droogt het uit. De elasticiteit gaat eruit en het elastiek gaat brokkelen en verkruimelen. Zo werkt het ook met de huid. De zon droogt de huid uit en tast zo het collageen en de elastinevezels aan. Op jongere leeftijd wordt dit redelijk snel weer hersteld. Maar wanneer het huidverouderingsproces op gang komt, worden er steeds minder snel weer nieuw collageen en nieuwe cellen aangemaakt. Wanneer de afbraak van elastine en collageen groter is dan de aanmaak, ontstaan er rimpels in de huid en andere oneffenheden.

Moeilijk bruin

Smeren met een factor doe je dus niet alleen om verbranding te voorkomen, maar ook om huidveroudering en andere schade te voorkomen. Je maakt met een SPF op de huid nog steeds een mooie teint aan, maar wel op een verantwoorde manier. Wanneer je langzaam bruin wordt, ligt dit niet aan het smeren met een SPF, maar aan je huidtype. Je wordt dan gewoonweg moeilijker bruin.

 

Meer informatie

Over de samenwerkingsmogelijkheden bij Deynique Cosmetica of over deze blog?

Neem contact op

Nieuwsbrief ontvangen

Mis geen handige tips en Deynique updates.