fbpx
Blog

Wat is bindweefsel en waar dient het voor?

bindweefselmassage

Natuurlijk weet jij als schoonheidsspecialiste als geen ander wat bindweefsel is. Maar hoe leg je dit nu gemakkelijk uit aan je klanten? Zij hebben vast weleens gehoord van bindweefsel en een bindweefselmassage. Misschien weten ze dat het goed is voor de doorbloeding, maar wat het nu eigenlijk precies is en welke functies het heeft, is voor velen nog onduidelijk. Hier een beknopte en duidelijke omschrijving, die het iets gemakkelijker maakt voor klanten om het te begrijpen:

Het onderhuids bindweefsel is het het beste te vergelijken met het cement tussen de stenen van een huis. Het verbindt de organen, gewrichten en spieren die door ons hele lichaam lopen. Ook beschermt het tegen infecties. Het leidt bloedvaten en zenuwen naar onze organen. Bindweefsel verbindt, ondersteunt en beschermt.

Waar zit het onderhuids bindweefsel?

Het onderhuids bindweefsel zit verspreid over ons hele lichaam, behalve waar de huid dun is: zoals op de oogleden, tepels, genitaliën en het scheenbeen. Het is een losse weefsellaag tussen de lederhuid en de spieren. Het weefsel bestaat vooral uit vetcellen, zenuwvezels en bloedvaatjes.

Bij vrouwen is het bindweefsel meestal uitgebreid rond de dijen, heupen, billen en de middel. Bij mannen doorgaans op de buik en de schouders. Het bestaat dus uit vetcellen, bindweefsel, bloedvaten en zenuwen, maar daarnaast zitten er lymfevaten en haarzakjes in het weefsel. Ook bevat het onderhuids bindweefsel gespecialiseerde zenuwvezels zoals de druksensoren en kleine spiervezels.

Functie

De vetcellen in het onderhuids bindweefsel zorgen voor warmte-isolatie en slaan vet en energie op. Het bindweefsel fungeert ook als stootkussen en beschermt vitale organen zoals bloedvaten en zenuwen. Het basisweefsel dat zich tussen de cellen en vezels bevindt, ondersteunt het transport van zuurstof en voedingsstoffen door de bloedvaten en aangrenzende weefsels.

Bindweefselmassage

Door het bindweefsel te masseren, wordt de doorbloeding gestimuleerd. Het bindweefsel bevat immers bloedvaatjes. Doordat de doorbloeding wordt gestimuleerd, vindt er zuurstofcirculatie plaats. Het zuurstof zorgt er weer voor dat er activatie plaatsvindt en het celvernieuwingsproces in gang wordt gezet. Door die celvernieuwing, wordt het ouderdomsproces vertraagd. Met de celaanmaak wordt er collageen en elastine aangemaakt, dat voor een jong uitziende en soepele huid zorgt.

Zelf behandelen of bij een schoonheidsspecialiste?

Zelf een behandeling uitoefenen zonder enige kennis is niet aan te raden, omdat er enkele technieken aan te pas komen. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat in de juiste richting wordt gemasseerd: naar beneden masseren zorgt ervoor dat de spieren juist gaan hangen. Adviseer daarom je klanten altijd over hetgeen wat je uitvoert en wat de consequenties ervan zijn als ze het zelf doen.

 

Meer informatie

Over de samenwerkingsmogelijkheden bij Deynique Cosmetica of over deze blog?

Neem contact op

Nieuwsbrief ontvangen

Mis geen handige tips en Deynique updates.