fbpx
Blog

Selftanning: hoe schadelijk is dat?

Bruin zonder zon: hoe schadelijk is selftanning?

We weten allemaal dat teveel zonlicht huidveroudering veroorzaakt. Toch willen we allemaal ons mooie, bruine kleurtje van de zomer behouden. Vaak denken we dan aan een zelfbruinende crème of spraytan als alternatief. Maar is dit niet net zo schadelijk?

Als het op huidveroudering aankomt, is selftanning een goed alternatief voor zonnen. Uv-straling is heel schadelijk voor de huid: de aanmaak van collageen wordt verstoord en het verdikt de hoornlaag ter bescherming. Hoe dikker de hoornlaag wordt, hoe stugger en minder elastisch de huid is. Hierdoor kan er rimpelvorming ontstaan.

Met een zelfbruinende crème of spraytan komt er geen uv-straling aan te pas. Bovendien zou je, om een kleurtje op te bouwen meer dan een keer blootgesteld moeten worden aan uv-licht en bij spraytan slechts een enkele keer. De spray blijft lang zitten. Zorg er wel voor dat als je een zelfbruinende crème gebruikt, dat je er dan een aanschaft met mooie ingrediënten. Als je dan toch je huid insmeert, kun je dat het beste doen met een goede crème.

Belangrijk om te weten

Wat veel mensen niet weten, maar waar ze wél echt rekening mee moeten houden, is dat een selftanning product niets doet ter bescherming tegen uv-straling. Er wordt vaak gezegd dat je met een kleurtje op de huid beter beschermt bent tegen de zon, maar dat gaat niet op voor een gekleurde huid door een zelfbruinend product. De spray of crème heeft immers geen effect op het natuurlijke pigment melanine. Ook verdikt het de huid ook niet, wat bij zonnen wel gebeurt ter bescherming.

Zelfbruinende stof

De stof in zelfbruiners heet Dihydroxyaceton, kort gezegd DHA. DHA is een stof afkomstig uit suikerbieten of suikerriet en kan ervoor zorgen dat de dode cellen van de bovenste laag van de opperhuid bruin verkleuren. DHA bevat dus suiker en reageert met aminozuren uit de dode huidcellen-laag. Hierdoor ontstaat het bruiningseffect. Deze reactie is niet toxisch.

Zelfbruiner in de zon

Uit Duits onderzoek blijkt dat als je na het smeren of spuiten van DHA in de zon gaat, je dan meer kans hebt op radicaalvorming. Het vrijkomen van vrije radicalen door zonlicht, wordt dan namelijk versterkt. Vrije radicalen zijn kort gezegd, agressieve deeltjes die de gezonde celfuncties verstoren. Rimpelvorming is daarvan het meest zichtbare gevolg. Het beste is dus om na het aanbrengen, zo’n 24 uur te wachten met blootstelling aan zonlicht. Combineer je zelfbruiner met een goede crème die een SPF en antioxidanten bevat. Het gebruik van antioxidanten vangt de vorming van vrije radicalen op.

Formaldehyde

Ook moet je opletten met warmte. Wanneer DHA is blootgesteld aan warmte, komt er tijdens het moment van aanbrengen Formaldehyde vrij. Deze stof is een soort gas, dat zeer toxisch en schadelijk is. Zorg er dus bijvoorbeeld voor dat je je zelfbruinende crème niet in een warme auto laat liggen.

Een zelfbruiner is niet schadelijk en een goed alternatief voor de zon of zonnebank. Het feit dat je niet beter beschermd bent tegen uv-straling wanneer je gebruind bent door een spray of crème, is wel belangrijk om rekening mee te houden.

Wil je meer weten over huidverzorging? Kijk welke Deynique schoonheidsspecialiste er bij jou in de buurt zit.

Meer informatie

Over de samenwerkingsmogelijkheden bij Deynique Cosmetica of over deze blog?

Neem contact op

Nieuwsbrief ontvangen

Mis geen handige tips en Deynique updates.