fbpx
Blog

Gerstekorrels door een droge huid?

milia

Hoe ontstaan gerstekorrels als gevolg van een droge huid?

Wanneer je een droge huid hebt, bevat het niet genoeg vocht. Je kunt dan een gerstekorrel krijgen. Je hebt het vast weleens gezien, bij jezelf of bij een ander: een wit, klein en rond bultje in het gezicht. Het heeft niets te maken met puistjes en het is ook geen mee-eter, maar wat is een gerstekorrel dan wel?

Gerstekorrels, of ook wel milia, ontstaan meestal doordat een talg- of zweetkliertje is verstopt. Over de huid ontstaat een vliesje met huid. Ze worden vaak verward met mee-eters (comedonen); hierbij zijn de poriën van de huid verstopt door talg en huidschilfers. Bij gerstekorrels zijn de poriën niet verstopt met talg, maar met keratine. Keratine is een natuurlijk bestanddeel van de huid. Het propje zit in de dieper gelegen huidlagen, dus duwen en knijpen helpt niet.

Ook kunnen gerstekorrels ontstaan na een oppervlakkige beschadiging van de huid, dan zijn meestal de zweetkliertjes verstopt. Huidbeschadigingen waarna gerstekorrels kunnen voorkomen, zijn brandwonden, blaren of schaafwonden. Jonge vrouwen krijgen soms gerstekorrels als ze veel in de zon hebben gelegen.

Gerstekorrels komen vaak voor bij baby’s. Dit wordt primaire milia genoemd: deze zijn ontstaan door de nog onrijpe talgkliertjes en het onvermogen om huidschilfertjes kwijt te raken. Primaire milia verdwijnen vanzelf weer. Ook bij volwassenen komen gerstekorrels vaak voor. In dit geval wordt er van secundaire milia gesproken. Deze propjes ontstaan door keratine, dat de huid niet goed kan verlaten.

Hoe pak je gerstekorrels aan?

Het verwijderen van een gerstekorrel kun je het beste láten doen. Een gerstekorrel die er pas zit, is makkelijker aan te pakken dan milia die er al lang zitten. ‘Oude’ korrels worden hard en hardnekkig. De schoonheidsspecialiste haalt gerstekorrels weg door ze met een steriel naaldje aan te prikken, waarna het korreltje er uit kan worden gewipt. Vraag aan je Deynique schoonheidsspecialiste wat je eraan kunt doen om ze te voorkomen.

Benieuwd naar de oorzaak en aanpak van andere huidproblemen?

Benieuwd naar de oorzaak en het advies over hoe je andere huidproblemen zoals rimpels, pigmentvlekken en een droge huid behandeld? Lees dan ook “Hoe je huidproblemen aanpakt bij de oorzaak”.

Meer informatie

Over de samenwerkingsmogelijkheden bij Deynique Cosmetica of over deze blog?

Neem contact op

Nieuwsbrief ontvangen

Mis geen handige tips en Deynique updates.