fbpx
Blog

De beste middelen tegen muggenbeten

Wat smeer jij op je huid tegen de muggen?

Het dreigt een pittige zomer te worden voor mensen die snel last hebben van muggenbeten. Maar wat kun je daar nu tegen doen, zonder dat het al te schadelijk is voor de huid?

Normaal gesproken verschijnt de eerste populatie muggen pas eind juni, maar door de hoge temperaturen en de hoeveelheid neerslag in het voorjaar, is de eerste generatie huissteekmuggen een maand eerder verschenen dan normaal. Warmte en vochtigheid zorgen ervoor dat rond deze dagen de tweede generatie muggen van het jaar er al aan komt.  Dit is veel eerder dan verwacht.

Er zijn een hele hoop producten op de markt ter voorkoming én genezing van muggenbulten, maar niet alles is even huidvriendelijk. Het is fijn als de jeuk verdwijnt en je geen littekens overhoudt van de opengekrabde muggenbulten, maar het is minder fijn om allerlei chemische middeltjes te gebruiken op de huid, terwijl we de huid juist zo goed mogelijk proberen te verzorgen. Wat kun je het beste gebruiken, welke alternatieven zijn er en hoe beperk je de negatieve effecten van anti-muggenmiddelen op de huid?

Wat kun je het beste doen om het te voorkomen?

Muggen komen op onze geur af. Die geur wordt bepaald door het microbioom van onze huid. Dit is de samenstelling van huidbacteriën. Ook kan de geur van oud zweet veel muggen aantrekken. Bacteriën zetten zweet namelijk om in een geur die aantrekkelijk wordt gevonden door muskieten.

Het kan dus helpen om te douchen voordat je gaat slapen. Maar niet alleen de huidbacteriën spelen een rol, ook de hoeveelheid koolstofdioxide die we uitademen bepaalt wie er vaker wordt gebeten. Dat zijn in dit geval de mannen, omdat deze meer koolstofdioxide uitademen dan vrouwen. Zwangere vrouwen zijn daarentegen wel vaker de klos: vooral in de laatste maanden van de zwangerschap ademen ze meer koolstofdioxide uit.

Je hebt er dus geen invloed op, maar je kunt wel maatregelen nemen om het te voorkomen. Pas wel op: bepaalde producten die je op de huid smeert bevatten alcohol of andere schadelijke stoffen die de huid nadelig kunnen beïnvloeden.

Deet

Deet helpt muggen op afstand te houden. Dit middel is een kleurloze, olieachtige chemische stof, uitgedacht ten behoeve van het Amerikaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van DEET gaan muggen niet dood. De stof (N,N-diethyl-m–toluamide) zorgt er voor dat de mug niet meer op je huid wil komen en dat ze ons niet meer willen bijten. Het is de werkzame stof in vrijwel alle antimuggensmeersels, zoals Autan, Muggenmelk en het wel zeer heftige Care-Plus, dat in buitensportwinkels wordt verkocht. Deet is er in verschillende percentages. Om dit antimuggenmiddel zijn werk te laten doen, heb je minstens 30% nodig, maar producten met meer dan 40% zijn sterk af te raden en meer en meer slechter voor de huid. Gebruik dit middel dus alleen als je echt naar de tropen gaat, of wanneer je het echt nodig denkt te hebben.

Smeer jezelf niet in, in een afgesloten of niet goed geventileerde ruimte. Het inademen ervan kan duizeligheid en hoofdpijn veroorzaken en je kunt er vergeetachtig van worden.

Let wel op bij het gelijktijdige gebruik van zonnebrandcrèmes: de werking van de SPF kan sterk verminderen door het gebruik van DEET op je huid. Als je beide producten wilt gebruiken, is het aan te raden om eerst de SPF op de huid aan te brengen en pas wanneer het is ingetrokken, de Deet aan te brengen.

Verzorging na Deetgebruik

Zorg er in ieder geval voor dat wanneer je Deet gebruikt, dat je niets binnen krijgt, de resten ervan ‘s avonds goed afspoelt en het maximale gebruik ervan niet overschrijdt. Smeer de huid na het afwassen in met een verzorgende bodylotion of after sun, om de huid te helpen herstellen en te verzorgen. Vooral de huid in het gezicht is kwetsbaar. Verzorg je gezicht dus altijd goed, vooral na het gebruik van middelen als Deet.

Vitamine B

Wat je beter kunt gebruiken ter preventie, is vitamine B1 (Thiamine). B-vitamines zouden namelijk de lichaamsgeur van mensen zodanig veranderen dat we niet meer ‘aantrekkelijk’ zijn voor muggen. In de Huidvitamine plus-tabletten van Deynique zitten zowel vitamine B1 als vitamine B2, B3, B12 en Betacaroteen. De optimale verzorging van de huid van binnenuit én de bescherming tegen muggen.

Geurtjes

Het plaatsen van een eventuele hor om muggen buiten te houden, is altijd een goed idee. Verder kun je ook planten in de tuin zetten waar de muggen niet van houden. Plaats lavendel, rozemarijn en munt rondom je vijver of bij de ramen. Muggen en andere insecten houden niet van de geur van deze planten. Ook zijn er speciale wierrookstokjes of geurspiralen om muggen op afstand te houden.

De huid bedekken

Daarnaast kun je ‘s avonds losse, maar lange kleding aandoen. Zo kunnen ze niet op de huid komen. Hetzelfde geldt voor het slapen onder een klamboe: muggen kunnen er niet bij.

Wat kun je het beste gebruiken als je bent gestoken?

Als we kijken naar een goede huidverzorging is het dus net als bij het voorkomen, ook ter bestrijding van de jeuk niet oké om van alles op de huid te smeren. De meeste ingrediënten van middeltjes hiervoor kunnen de jeuk misschien eventjes ‘camoufleren’, maar ze kunnen de huid ook flink irriteren en kapot maken.We proberen onze huid immers zo goed mogelijk te verzorgen, dus zouden we ons zelf ook niet zomaar met allerlei chemische middeltjes moeten insmeren.

Er zijn wel wat alternatieven om de irritatie te verlichten. Een simpel ijsblokje of coldpack gaan de zwelling en roodheid al flink tegen. Behandel de bult daarna met azijn. Gewoon natuurazijn of een azijn die je ook als dressing door het eten zou kunnen doen, volstaat. Wanneer je heel erg veel last hebt van de jeuk, kun je een hooikoortstabletje innemen, ofwel een antihistaminicum. Deze zorgt ervoor dat de reactie van het lichaam op het stofje wat de mug heeft ingespoten die de jeuk veroorzaakt, minder wordt. Tot slot: niet krabben, want daarmee activeer je een ontstekingsreactie en wordt het alleen maar erger. Ook kunnen er infecties ontstaat als je een muggenbult openkrabt en daar zit je al helemaal niet op te wachten.

Aloe vera silvergel

Aloe vera Silvergel van Deynique helpt om de jeuk tegen te gaan. Deze verlicht in eerste instantie direct de jeuk en spoort bacteriën op, die de gel vervolgens doodt. Hierdoor zullen er geen verdere infecties kunnen ontstaan. Deze gel is in tegenstelling tot vele andere producten juist verzorgend en zacht voor de huid. Verkrijgbaar bij jouw Deynique schoonheidsspecialiste.

Contact

Neem hier contact op met een Deynique huidexpert bij jou in de buurt

Meer informatie

Over de samenwerkingsmogelijkheden bij Deynique Cosmetica of over deze blog?

Neem contact op

Nieuwsbrief ontvangen

Mis geen handige tips en Deynique updates.