fbpx
Blog

Pigmentvlekken door parfum

Pigmentvlekken door parfum

Berloque Dermatitis

Veel vrouwen, maar ook mannen hebben er last van: bruine vlekken in de hals. Deze goedaardige aandoening heet Berloque Dermatitis. Berloque in het Frans, of Berlock in het Duits betekent: ‘cosmetica’ of ‘sieraad’. De pigmentvlekken worden veroorzaakt door een combinatie van parfum en UV-licht.

Combinatie van parfum en zonlicht

Deze plekken worden vaak ontwikkeld in de zomer, maar ook wanneer je onder de zonnebank gaat, loop je het risico dat je deze pigmentvlekken krijgt. Dit komt door het spuiten van parfum in de hals, after shave op de kaaklijn of de verzorging van de huid met parfumhoudende producten. De combinatie van parfum en zonlicht veroorzaken pigmentvlekken.

Verdwijnen deze pigmentvlekken of zijn ze blijvend?

De stoffen die de huid gevoeliger maken voor zonlicht, heten furocoumarines. De huid wordt met name gevoeliger voor de UV-A stralen, die voor huidveroudering en huidaandoeningen kunnen zorgen. Furocoumarines komen voor in bepaalde plantensoorten en citrusvruchten. Vooral in de schil van de citrusvruchten zitten veel furocoumarines.

Citrusvruchten-extracten zijn vaak verwerkt in parfums, luchtverfrissers, aftershave, eau de colognes, zonneproducten, snelbruinende lotions, shampoo’s, zeepproducten en huishoudelijke reinigingsmiddelen. Door een product aan te brengen met furocoumarines en daarna in de zon te gaan, ontstaat er Berloque Dermatitis. De vlekken ontstaan meestal 24 tot 48 uur na blootstelling aan UV-stralen. Bij een ernstige reactie treden er acuut rode blaasjes of blaren op, die later donkere vlekjes achterlaten. De donkere vlekken kunnen op den duur vanzelf verdwijnen maar kunnen in sommige gevallen ook blijvend zijn. Daarom is het belangrijk dat je de pigmentvlekken probeert te voorkomen.

Hoe voorkom je pigmentvlekken door parfum?

Ga niet in de zon of onder de zonnebank als je hals, nek of kaaklijn is ingespoten of ingesmeerd met een parfum. Gebruik een goede zonnebrandcrème wanneer je in aanraking komt met zonlicht en smeer ook goed de hals in. Deze plek wordt vaak vergeten. Spuit daarnaast geen parfum meer in de hals, maar achter je oor, in je nek op de haargrens, in je haar of op je kleding.

Ook kun je kijken op de ingrediëntenlijst van je huidverzorgingsproducten of bodylotions. Soms lijkt iets ongeparfumeerd, maar is dit niet het geval. De belangrijkste ingrediënten waar je op moet letten zijn: Geraniol, Linalool, Citronellol en D-limonene. Let ook op zonneproducten: ook deze kunnen parfum en alcohol bevatten.

Wat kun je eraan doen?

Lasertherapie wordt afgeraden, zeker in de hals. Het tijdelijk gebruik van producten die Hydrochinon bevatten, kan helpen. Deze stof ‘depigmenteert’ de huid doordat er minder pigment wordt aangemaakt.

Let wel op: het aanpakken van pigmentatie doe je buiten het zomerseizoen. Van oktober tot en met maart kun je de pigmentatie verminderen. In de zomer kun je dit beter niet doen en dit brengt ook weinig resultaat omdat de pigmentvlekken dan geen kans krijgen om te verminderen, door de continue stroom aan UV-stralen.

Benieuwd naar de oplossing voor huidproblemen?

Benieuwd hoe je huidproblemen behandelt? Bijvoorbeeld een slappe huid of pigmentvlekken?

Meer informatie

Over de samenwerkingsmogelijkheden bij Deynique Cosmetica of over deze blog?

Neem contact op

Nieuwsbrief ontvangen

Mis geen handige tips en Deynique updates.