fbpx
Blog

Veganisme: wat doet het met de huid?

The Vegan Face: wat doet veganisme met de huid?

Veganisme of vegetarisme is hip en happening. Steeds meer zien we dat mensen de keuze maken om geen dierlijke producten te eten. Dit kan vanuit gezondheidsredenen zijn, of vanuit de liefde voor dieren en milieu. Maar wat doet deze leefstijl met de huid?

Als veganist eet je geen vlees, vis, of andere dierlijke producten. Dit betekent: geen eieren, geen zuivel en ook geen honing. Ook gebruik je geen leer of cosmetische producten, die dierlijke ingrediënten bevatten of op dieren getest zijn. Als vegetariër eet je daarentegen geen vlees of vis (vis is optioneel), maar eet je wel zuivel, honing en eieren. Je gebruikt eventueel producten van leer of andere stoffen die afkomstig zijn van dieren. De overeenkomst tussen deze twee diëten is, dat allebei de levensstijlen risico’s geven op een tekort aan voedingsstoffen en vitamines. Dit heeft uiteindelijk ook weer effect op de huid.

Veggie of vegan positief effect op de huid

Het voordeel van zo’n bewuste keuze is, dat vegetariërs of veganisten vaak meer fruit en groenten eten dan mensen die wél vlees eten. Ze consumeren vaak meer plantaardige producten als bonen, linzen en noten. Dit is alleen maar goed, want plantaardige voeding is goed voor een mooie huid en een gezond lichaam. Het zorgt voor voldoende vezels en antioxidanten. Daarnaast worden zuivelproducten vaak minder gegeten, vooral bij een veganistische lifestyle. Dit is ook beter voor de huid. Melkproducten kunnen namelijk volgens dermatologen acne veroorzaken. Veel mensen kunnen melkproducten niet goed verdragen omdat het de hormoonhuishouding verstoort. (Een vermindering van zuivelproducten tijdens de overgang kan dus ook helpen bij bijvoorbeeld opvliegers.) Een veganistische lifestyle ondersteunt de ontgifting. Zodoende kunnen huidproblemen als acne of eczeem beter herstellen.

Omega 3

We hebben allemaal Omega 3, 6 en 9 nodig om gezond te blijven. Omega 6 is essentieel, maar een teveel werkt ontstekingsbevorderend. Omega 3 werkt daarentegen weer ontstekingsremmend. Omega 3 en 6 moeten we uit onze voeding halen.

Wanneer je dus meer Omega 6 binnen krijgt dan Omega 3, heb je veel meer kans op ontstekingen. Omega 9 zorgt onder meer voor een gezonde celfunctie, bloedsamenstelling en hormoonhuishouding. Deze laatste wordt door het lichaam zelf aangemaakt, maar wanneer de balans tussen Omega 3 en 6 negatief is, is de Omega 9 verhouding ook uit balans.

Te veel aan Omega 6 door vlees eten

Alle omega vetzuren werken dus uitsluitend optimaal als ze in de juiste verhouding in het lichaam aanwezig zijn. De meeste mensen met een Westers voedingspatroon consumeren echter zo veel Omega-6 vetzuren en zo weinig Omega-3 vetzuren, dat de verhouding volledig uit balans is. Vlees- en viseters krijgen veel meer Omega-6 binnen dan nodig is, terwijl de verhouding van Omega-3 en 6 bij veganisten en vegetariërs dichter bij elkaar ligt. Door je consumptie van Omega-6 vetzuren dus sterk te verminderen en je Omega-3 inname flink te verhogen komt je Omega-9 verhouding ook vanzelf in balans. Zo komen de Omega vetzuren alle drie weer in een gezonde verhouding tot elkaar. Ook plantaardige oliën bevatten Omega-6 vetten. Deze kun je het beste vervangen door extra virgin olijfolie. Dit type olijfolie bevat in tegenstelling tot bijvoorbeeld zonnebloemolie veel minder Omega-6 vetzuren. Ook kun je beter geen producten eten die rijk zijn aan plantaardige oliën, want die zitten ook vol met Omega-6.

De negatieve effecten op de huid

De balans tussen Omega-3 en Omega-6 moet dus goed zijn. De Omega-6 inname is al een stuk minder dan bij een vlees- en viseter, maar zorg dat je als vegetariër of veganist in ieder geval voldoende Omega-3 binnenkrijgt door bijvoorbeeld supplementen.

Daarnaast moet voeding voldoende eiwitten bevatten voor een mooie en gezonde huid. Veganisten of vegetariërs moeten veel compenseren om aan de dagelijkse hoeveelheid eiwitten te komen. Ook een tekort aan vitamine B2 en B12, mineralentekort en essentiële vetten kan een negatief effect hebben op de huid.

Huidproblemen voorkomen als vegetariër of veganist

Ook je eiwitinname moet dus voldoende zijn. Dit kun je doen door bijvoorbeeld plantaardige eiwitten te consumeren, met bijvoorbeeld plantaardige shakes of smoothies. Zorg ervoor dat je niet te veel naar koolhydraatrijke producten grijpt: dit zijn veel suikers. Suikers hechten zich aan collageen en dit zorgt voor verklevingen en een belemmering van de elasticiteit in onze huid. Ga op zoek naar supplementen die vitamine B12 en ijzer bevatten. Er zijn speciale supplementen voor vegetariërs en veganisten die speciaal zijn afgestemd op deze diëten. Een vegetarisch of veganistisch dieet hoeft niet per se huidproblemen te geven. Wanneer je voldoende aandacht hebt voor een juist voedingspatroon en je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, is er niets aan de hand.

Wat je uit Aloë Vera kunt halen 

Aloë vera is de oudste plant die we kennen die een heilzame en gezonde werking heeft. In haar bladeren slaat de aloë vera een geraffineerd mengsel op van meer dan 200 verschillende levenskrachtige stoffen, waaronder het pro-vitamine A, vitamine B-complex, vitamine C, D en E. De rijkdom aan mineralen en sporenelementen (zoals magnesium, calcium, ijzer en zink) maakt aloë vera bijzonder waardevol bij de ontzuring en stabilisering van de huid. De samenwerking tussen aloë vera-enzymen en speciale suikermoleculen zoals aloëmannan, geeft het plantensap een grote genezende kracht voor het hele lichaam. Daarbij komen nog essentiële aminozuren, die belangrijk zijn bij de regeneratie van belaste organen of bij de regelmatige verzorging ervan.

De conditie van je darmflora uit zich in de gezondheid van je huid. Wanneer er iets niet goed is met je darmen, kan dat zomaar te zien zijn op de huid in de vorm van acne, eczeem of andere huidproblemen. Aloë Vera Vita Drink zorgt ervoor dat de darmflora in balans komt. Dit straalt door naar de huid en daarnaast worden alle belangrijke voedingsstoffen nog beter opgenomen in het lichaam.

Contact

Bent u schoonheidsspecialiste en wilt u meer weten over de mogelijkheden en resultaten van onze behandelingen en producten? Neem dan vrijblijvend contact op met Deynique Nederland.

Neem hier contact op met een Deynique huidexpert bij jou in de buurt

Meer informatie

Over de samenwerkingsmogelijkheden bij Deynique Cosmetica of over deze blog?

Neem contact op

Nieuwsbrief ontvangen

Mis geen handige tips en Deynique updates.