fbpx
Blog

Lippen eczeem

Lippen eczeem

Droge lippen of een huidaandoening?

Hoe ziet lippen eczeem eruit

De lippen zijn rood, schilferig en ze hebben soms zelfs korstjes met kloofjes. Bij langdurig bestaand eczeem kan de huid rondom om de lippen ook mee gaan doen. Het is altijd raadzaam om de huisarts te raadplegen als je langdurig last hebt van droge, jeukende of pijnlijke lippen. De arts kan met een oogopslag zien of het eczeem is.

Het ontstaan van lippen eczeem

Het ontstaan van lippen eczeem kan door verschillende factoren komen. Meestal wordt lippen eczeem veroorzaakt door factoren van buitenaf. Dit kunnen ook weer verschillende oorzaken zijn:

1.

Uitdroging. Bijvoorbeeld na blootstelling aan UV-licht bij het skiën of blootstelling aan droge koude lucht

2.

Het kan atopisch eczeem zijn (gevoelige huid). Hierbij is sprake van irritatie als een reactie op zwak toxische stoffen, bijvoorbeeld: water, zeep, tandpasta en citrusvruchten.

3.

Contactallergie. De meest voorkomende oorzaken hierbij zijn lippenstift, tandheelkundige producten als spalkjes of een kunstgebit en medicinale zalfjes.

lippenbalm met aloe vera

4.

Ook zijn er stoffen die in combinatie met zonlicht een reactie kunnen uitlokken. Als je bijvoorbeeld een luchtje gebruikt met bergamotolie is het mogelijk dat je huid daarop reageert.

5.

Toxische reacties. Door aanbrengen van stoffen die eigenlijk niet bedoeld zijn voor het gebied rondom de lippen. Bekend is het per ongeluk aanbrengen van benzoylperoxide op de lippen die bedoeld is voor de behandeling van acné. De lippen kunnen heftig reageren op deze stof.

6.

Liplik eczeem. Als je droge lippen hebt, kan het even verlichtend werken om je lippen nat te maken. Juist door het voortdurend likken van de lippen raakt de huid uitgedroogd en geïrriteerd. De enzymen die in je speeksel zitten, komen in de plooitjes, kloofjes en wondjes terecht. Deze verteringsenzymen zijn heel agressief en maken de huid van je lippen verder kapot. Hierdoor worden je lippen alleen maar droger, schraler, stugger en pijnlijker.

Wat kun je er aan doen?

– Bij jeuk niet aflikken met de tong. Door het regelmatig aflikken van de lippen wordt de afwijking alleen maar erger. Vermijd het gebruik van “huismiddeltjes” voor de lippen. Berucht is contactallergie voor perubalsem die verwerkt is in verschillende zalfjes. Ook medicinale lippenzalfjes (bijv. anti-koortslip crème) kunnen een contactallergie van de lip veroorzaken.

– Als je aan de korstjes op het wondje of kloofje gaat bijten of knabbelen, wordt de schade alleen maar erger. Bovendien kunnen er dan bacteriën in terechtkomen waardoor een bacteriële infectie van je lip kan ontstaan.

Verder: vethoudende zalfjes, voor meerdere malen per dag. Neem bijvoorbeeld

Aloe Vera lipbalm van Deynique.

Deze is zeer geschikt en eenvoudig verkrijgbaar bij iedere Deynique schoonheidsspecialiste

Last van andere huidproblemen? Lees ook huidproblemen en huidproblemen aanpakken bij de oorzaak voor meer informatie over het probleem en advies om het te behandelen.

Meer informatie

Over de samenwerkingsmogelijkheden bij Deynique Cosmetica of over deze blog?

Neem contact op

Nieuwsbrief ontvangen

Mis geen handige tips en Deynique updates.