Blog

29 mei 2018

Is huidveroudering genetisch bepaald?

Is huidveroudering genetisch bepaald?

De ene huid veroudert veel sneller dan de andere. Hoe komt dit en kun je het verouderingsproces enigszins zelf nog vertragen?

Diverse factoren spelen een rol. Huidveroudering is voor 60% genetisch bepaald. Dit wordt ook wel de intrinsieke huidveroudering genoemd. De andere 40% wordt bepaald door omgevingsfactoren en de levensstijl. Dit noemen we de extrinsieke huidveroudering. Roken, alcohol, blootstelling aan veel zonlicht, slaap en stress zijn een aantal van die factoren. Wat kun je doen om het verouderingsproces te vertragen?

DNA-schade

De kwaliteit en de kwantiteit van collageenvezels en elastine nemen af na het 25e levensjaar. Externe vrije radicalen vallen deze vezels aan met oxidatieschade en deze veroorzaken schade aan het DNA. Gelukkig wordt deze schade over het algemeen weer opgeruimd door het lichaam zelf, maar met grote hoeveelheden schade aan het DNA raakt de ‘reparatiefunctie’ van de huid overbelast. De cellen blijven dan met de restschade zitten.

Voorbeelden van externe bronnen die kunnen leiden tot DNA-schade zijn blootstelling aan UV-licht, luchtvervuiling, roken, alcohol en verkeerde voeding met veel suikers. De grootste boosdoeners zijn zonlicht en roken. Hoe snel hierdoor huidveroudering plaatsvindt of schade ontstaat is per persoon verschillend. Werkt het reparatiemechanisme niet optimaal, dan stapelen de fouten in de DNA-code zich sneller op.

Eigen invloed op het verouderingsproces

Ondanks dat de snelheid van huidveroudering voor 60% genetisch is bepaald, heb je dus zelf nog best veel invloed op het vertragen van het verouderingsproces. Je kunt de huid beschermen door een SPF te gebruiken, wanneer je in de buitenzon komt. Ook wanneer je gewoon in de auto rijdt of achter het glas zit tijdens bewolkte dagen, tasten UV-stralen het DNA van onze cellen aan. Zo is gebleken dat mensen die met hun beroep veel in de auto zitten (vertegenwoordigers e.d), vaak aan de linkerkant van het gelaat/ lichaam op latere leeftijd zonbeschadigingen ontdekken.

Om je huid optimaal te beschermen tegen UV-stralen, smeer je de SPF van Deynique. Deze beschermt je niet alleen tegen verbranden, maar ook tegen veroudering en eventuele beschadigingen. De zonneproducten zijn verkrijgbaar bij de Deynique huidspecialistes.

Neem hier contact op met een Deynique huidexpert bij jou in de buurt

Ook is het belangrijk om een gezonde levensstijl na te streven en niet te roken of te veel alcohol te nuttigen. Daarnaast moet je zorgen dat je de huid goed reinigt en verzorgt. Door je huid twee keer per dag te reinigen, verwijder je niet alleen make-up en afvalstoffen die gedurende de dag op je gezicht komen, maar komt je huid uiteindelijk ook in een staat van opname. De hoornlaag wordt minder dik: de oude, dode huidcellen worden verwijderd en hierdoor kunnen werkstoffen dieper in de huid doordringen. Ook wanneer je je gezicht reinigt, activeer je de doorbloeding en hiermee ook de celvernieuwing en collageenaanmaak.

Daarnaast helpt het om veel water te drinken en rood fruit te eten. In frambozen, bramen en blauwe bessen is het suikergehalte laag en dit fruit bevat veel antioxidanten dat de huid beschermt tegen vrije radicalen. Je kunt ook OPC innemen: oligomere proanthocyanidinen

Een behandeling bij een schoonheidsspecialiste is altijd goed voor de huid. De celvernieuwing krijgt een boost en je huid krijgt weer een opkikker. Maar net zoals je naast een behandeling bij de tandarts ook zelf je tanden moet poetsen, moet je naast een bezoekje aan de schoonheidsspecialiste ook thuis je huid verzorgen.

Benieuwd naar de oplossing voor andere huidproblemen?

Benieuwd hoe je andere huidproblemen behandelt? Bijvoorbeeld een slappe huid of pigmentvlekkenMaak dan een afspraak met een van onze Deynique-specialistes. Zij kunnen jou voorzien van het beste huidadvies.

Meer informatie

Over de samenwerkingsmogelijkheden bij Deynique Cosmetica of over deze blog?

Neem contact op

Nieuwsbrief ontvangen

Mis geen handige tips en Deynique updates.